04jan
Door: amk Aan: januari 04, 2020 In: Budapest Reacties: 0

U vraagt me: “hoe vier je Kerst in Hongarije?” Vooral met de traditionele beigli, een soort kerstkrans. Ik werd ermee overladen, want zonder beigli geen Kerst.

En met kadootjes, vaak in de vorm van kerstkoekjes, of zomaar een pan soep van Ica, een kerstbel van Tante Ibolya, een kaarsje met een gedicht van Klári, maar met zoveel liefde erin! Natuurlijk met een kerstboom. Voor het eerst sinds jaren, ik ook weer aan een boom. “Mag ik helpen met optuigen”, vroeg Anna, een van de Gazdagret jongeren? Het resultaat is prachtig.

En verder hoort er een bezoek aan de sfeervolle Adventsmarkt bij, samen met studenten in Osijek , maar ook met een vriendin, aan die van Budapest. Voor het eerst was ik uitgenodigd bij het senioren Kerstfeest van de Gazdagrét gemeente, met een prachtig programma verzorgd door de jongeren.

Ook heel bijzonder was het gezamenlijke kerstfeest met de hele gemeente. Na de dienst op de 23e werd de kerkzaal in no-time omgetoverd tot een eetzaal, waar we met z’n 250-en, oud en jong, genoten van alles wat thuis gekookt en gebakken was.

Het was ook goed om meer tijd te hebben voor vrienden, zoals een bezoek aan oud-medewerkster Veronika, die nu 90 jaar is.

 

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2020/01/04/kerst-in-hongarije/trackback/