10sep
Door: amk Aan: september 10, 2016 In: Boek, Nederland Reacties: 0

Het was goed om in september de 40-jarige jubileumavond van de Stichting Hulp Oost-Europa bij te wonen, en vele oude bekenden te ontmoeten, zoals Joco en Giti Ban, van wie ik destijds Hongaars leerde.

Ze woonden achter mij in de Weiden. Hoe wonderlijk lopen de lijntjes. Joco’s vader was het eerste contact van de SHOE. Ds. Van Rootselaar, (oprichter van de SHOE, ooit was hij predikant in Oud-Alblas, waar ik geboren ben) kreeg een hartaanval bij zijn eerste bezoek aan Hongarije en kwam in het ziekenhuis in contact met hem. Joco’s ouders moesten vluchten uit Hongarije. Daarvan hoorde ik in 1978 toen ik voor het eerst in Hongarije was. Ook voor Joco en Giti was de situatie onhoudbaar. 38 jaar geleden vluchtten ze naar Nederland. Eerst werden ze opgevangen in Ijsselmuiden, waar Ds. Van Rootselaar toen stond. Vandaar ook dat het Mannenkoor uit Ijsselmuiden een bijdrage leverde aan deze avond. Erg bemoedigend was ook het zingen van Kinga Ban, de dochter van Joco en Giti. Meer hierover in het boekje Nieuwe Moed. Lees meer: https://hulpoosteuropa.nl/wp-content/uploads/2016/04/Waarheidsvriend-Albert-Heldoorn.pdf

Foto’s: Hulp Oost-Europa

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2016/09/10/40-jarige-jubileum-stichting-hulp-oost-europa/trackback/