20mei
Door: amk Aan: mei 20, 2016 In: CEEAMS, Conferenties, Kroatie, Osijek Reacties: 0

Begin mei kwamen zo’n dertig missiologen en zendingswerkers, die betrokken zijn bij het Netwerk voor Missiologie in Midden- en Oost-Europa (CEEAMS) in Osijek bijeen, om samen na te denken over de verschillende migratie ervaringen in Oost-Europa van de laatste 25 jaar. Na de val van het IJzeren Gordijn kwamen velen uit het Westen naar het Oosten. Met de uitbreiding van de EU in 2004 gingen velen uit het Oosten werken in het Westen en Zuiden van Europa. En daarna de migratie stroom a.g.v. de „Arabische lente”. Vele kerken in Midden- en Oost-Europa zoeken een weg, hoe met deze vragen om te gaan. Samen dachten we erover na, hoe zij op deze vragen zouden kunnen reageren, vanuit bijbels-missionair perspectief.

 

Zomaar een greep uit de reakties:

  • „Wat is het stimulerend om de overeenkomsten te zien tussen de situatie in Zuid-Africa en Oost-Europa” (Prof. Kritzinger, Zuid-Afrika)
  • „De conferentie was een perfecte plaats om veel te leren. De deelnemers kwamen uit veel verschillende plaatsen en brachten uiteenlopende ervaringen met zich mee, waardoor ik beter de verbinding tussen de theorie en de praktijk van zending ben gaan zien.” (Prof. Petraru, Roemenie)
  • „Als zendingswerker vind ik het interessant om te zien hoe we zending van verschillende kanten kunnen benaderen. Het perspectief van de Orthodoxe christenen heeft me geholpen om de huidige situatie in het multi-ethnisch en multi-religieuze Bosnie Hercegowina te begrijpen. Ik heb ook een breder perspectief gekregen op missiologie in deze wereld.” (Mark, USA/BiH)
  • „Ik heb het gevoel dat onze missiologie vandaag te statisch is, en de woorden en begrippen mist om op een relevante manier de huidige situatie van migratie te beschrijven en om een brug te bouwen tussen de theologische en kerkelijke praktijk. Het grote belang van deze conferentie was dat we kennis en ervaring konden uitwisselen.” (Prof. Nagy, Amsterdam)
  • „Het belangrijkste voor mij was dat er benadrukt werd dat migranten mensen zijn, die geschapen zijn naar het beeld van God.” (Ruslan, Kyrgystan, PhD student)
  • „Ik was voor de eerste keer op zo’n conferentie. Het was heel verrijkend voor me, om de verschillende perspectieven te horen. Ik kijk nu anders naar mijn eigen land, en begrijp nu beter hoe dialoog een instrument kan zijn om een gemeenschap te bouwen waar men elkaar verstaat.” (Cyriacus, Nigeria, 3e jaars theol. Student)

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2016/05/20/migratie-in-midden-en-oost-europa-sinds-1989/trackback/