16mrt
Door: amk Aan: maart 16, 2019 In: Bezinning, Houten, Kroatie, Nederland, Roma Reacties: 0

Er zijn nog steeds veel grenzen en muren tussen nationaliteiten, tussen religies en tussen christelijke tradities, en er zijn ook nog diepe en pijnlijke wonden van de oorlogen op de Balkan.

Sr. Amabilis.

Sr. Amabilis, hoogleraar Godsdienstpedagogiek aan de Universiteit van Zagreb met Julijana, CEEAMS conferentie coordinator.

Ook de rol van het Westen en van Westerse zendingsorganisaties wordt door sommigen als pijnlijk ervaren. Dat maakt je heel bescheiden, het vraagt om een houding van verootmoediging en ook om je kwetsbaar op te stellen, en om zo iets van God’s liefde te laten zien. Maar ondanks alles zie ik om mij heen, dat het werk van God niet te keren is, en dat de Geest grenzen doorbreekt.

Hoe belangrijk is het om de tijd te nemen om te luisteren naar deze verhalen, en om vragen te stellen. “Idemo na kavu”, “laten we een kopje koffiedrinken”, is het sleutelwoord hiervoor.

Sasa, een jonge Roma uit Leskovac, Servië, is met zijn vrouw Jelena betrokken bij het nieuwe Roma Kenniscentrum, dat kennis over de Roma Christelijke gemeenschappen verzamelt en deelt. Hij verlangt ernaar om een bijdrage te leveren aan het doorbreken van de wijdverbreide, stereotiepe beelden die discriminatie van de Roma

Met Arielle, de dochter van Sasa en Jelena

(helaas ook in de kerken!) veroorzaken, door de levensverhalen op papier te zetten van belangrijke personen uit de opwekking in zijn gemeente, en elders in Oost-Europa.

Marian, een jonge orthodoxe priester uit Roemenië, die al enkele jaren deelneemt aan onze conferenties, vertelde dat hij in zijn gemeente begonnen was om de bijbel in kleine groepen te bestuderen, omdat hij dit als een rijke zegen had ervaren op onze conferenties. Radko, zelf Roma en leider van zendingsorganisatie in Bulgarije, geeft regelmatig toerustingscursussen voor Roma in andere landen op de Balkan.

“De Geest doorbreekt grenzen”. Dat verhaal is het waard om door te vertellen, ter bemoediging van kerken in het Westen, hoe God bezig is op de Balkan en in Oost-Europa, te midden van moeite en zorg! Via het werk van het zendingsinstituut van het ETS in Osijek doen we daar onderzoek naar, en ook via deze Levenstekens probeer ik u deelgenoot te maken van hoe de Here aan het werk is, hoe “Zijn liefde als een lichtstraal doordringt in de duisternis”, en hoe ik daarin, samen met u, ook een instrument mag zijn: “door ons”.

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2019/03/16/de-geest-doorbreekt-de-grenzen-die-door-mensen-zijn-gemaakt/trackback/