28apr
Door: amk Aan: april 28, 2017 In: Roma, Servie, Studenten Reacties: 0

Half april was ik uitgenodigd bij de bruiloft van Sasa, een van mijn Roma studenten, in Leskovac, Zuid-Servie. Er zijn twee bloeiende Roma Gemeenten die ook zelf aktief zijn in evangelisatie werk en in het planten van nieuwe gemeenten. Wat een voorrecht was het om als “pleegmoeder” aanwezig te zijn! Sasa is vierdejaars theologiestudent. Jelena, zijn bruid, is bibliothecaresse. De kerkdienst waarin het huwelijk werd ingezegend vond plaats in een bomvolle kerkzaal op de eerste verdieping van een woonhuis. Het trouwen van een zoon of dochter is bij de Roma de grootste gebeurtenis in het leven van een ouderpaar. In dit geval trouwden twee broers op dezelfde dag. Zoals gebruikelijk in de Roma gemeenschap werd de bruiloft “op straat” voor het huis van de bruidegom gevierd.

Van links naar rechts: Jelena en Sasa, Maria en Alan (broer van Sasa)

Enkele impressies:

  • de enorme gastvrijheid (het was een constante stroom mensen uit het dorp die met bijdragen voor de bruiloft onder de arm binnen kwamen);
  • Sasa is 22, zijn moeder 39, zijn grootvader 62;
  • Karakteristiek voor het bruilofts feest is de rijdans. Het ritme van de rijdans was voor mij niet eenvoudig, daarom namen twee zusters mij tussenin om het mij te leren. Maar toen ik nog steeds “spelbreker” was, werd ik voorzichtig uit de rij gemanoevreerd en werd het tot een “twee-dans”: alles met heen veel zorg en liefde (overigens: diegene die mij ontdekt op de onderstaande youtube video’s ontvangt een verrassing!);
  • het feest duurde voor Roma begrippen maar kort – drie dagen – . Gewoonte is dat een Roma bruiloft een hele week duurt.
  • Ook hier werd weer duidelijk dat alle Roma arm zijn, net zoals niet alle arme mensen Roma zijn!

Van links naar rechts op de eerste rij: ouders van Sasa, en grootouders

Bidt voor Sasa en Jelena. Het is niet eenvoudig voor hen, om met de verwachtingen en gebruiken van hun verschillende achtergronden om te leren gaan: Sasa is Roma, uit Servie, en Jelena komt uit een kleine evangelische gemeente in Vukovar, Kroatie.

De video van de bruiloft (in meerdere delen!) geeft een goede impressie van de sfeer:

Voor een foto impressie: link

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2017/04/28/huwelijk-sasa-en-jelena/trackback/