10feb
Door: amk Aan: februari 10, 2020 In: Kroatie, Vruchten Reacties: 0

Vier jaar geleden keek ik uit het raam van de gastenkamer in Osijek, en zie daar, een prachtige regenboog. Ik was samen met Ica en Klari, twee zusters uit de Gazdagrét gemeente in Budapest, die een week lang in de bibliotheek hielpen.

Deze bemoediging had ik toen heel erg nodig, als teken van God’s trouw. De situatie in Osijek was heel gecompliceerd. De schaduwen van het verleden waren overal voelbaar. Ik vroeg me vaak af, hoe zal het dan toch verder zou moeten gaan. Maar een ding wist ik zeker, de Heere had me hier geroepen, niet om grote dingen te doen, maar om grote dingen van Hem te verwachten, en om kleine zaadjes te planten

Vorige week keek ik weer uit mijn raam. Er was deze keer geen “boog van trouw”, maar wel dezelfde zonneschijn op de kerk achter het gebouw van het Evangelisch Theologisch Seminarie. Ik moest terugdenken aan de regenboom van vier jaar geleden. God’s trouw is zo merkbaar geweest in de afgelopen jaren, temidden van de soms donkere wolken.

Het prachtige lied van Kinga Bán schoot me te binnen:

“Een boog in de wolken als teken van trouw,
staat boven mijn leven, zegt: Ik ben bij jou!
In tijden van vreugde, maar ook van verdriet,
ben ik bij U veilig, U die mij ziet.”

Wat tekenen van God’s trouw gedurende de afgelopen weken:

  1. Samen met Maja en Toni uit Kroatie, en Filip uit Macedonie dachten we na over hoe het evangelie op een begrijpelijke manier door te geven aan de jongeren uit de stad waar zij wonen. Het was duidelijk dat ze veel hadden opgestoken van het college Zending en Evangelisatie in Osijek. Nu komt de vuurproef, hoe deze opgedane kennis toe te passen op hun eigen situatie? Ik wacht met spanning af wat ze in hun scripties gaan schrijven.
  2. De laatste twee weken werd voor het eerst een Winterschool voor promovendi gehouden. Zes studenten uit de Oekraine, Roemenie en Macedonie/Slowakije werkten vele uren aan hun onderzoek. Teofil, uit Roemenie bestudeert de vraag hoe Christen te zijn in het maatschappelijke leven van Roemenie, zozeer gekenmerkt door corruptie. Jammer dat u het verhaal van Lera miste, hoe zijn, als een kleindochter van een hoge partijbons van de communistische partij destijds tot geloof is gekomen. Ze is bijna klaar met haar promotie studie over “eenzaamheid” in de Oekraine. Ze geeft colleges aan verschillende opleidingen, en reist ook regelmatig naar het front in Oost-Oekraine om de militairen te helpen met trauma verwerking.
  3. Pavle, geboren in Macedonie, werkt al sinds 1991 als zendingswerker in Servie, en nu in Slowakije. Zijn verhaal van God’s trouw in zijn leven maakte ons allemaal stil. Tot tweemaal toe stond hij aan het graf van een van zijn kinderen. Nu zoekt hij nieuwe wegen voor de evangelisatie in Slowakije, gebaseerd op de Paulinische brieven, vanuit de ervaring die hij heeft opgedaan.

Volgende week wordt de CEEAMS conferentie gehouden, met als thema: jongeren en zending in Oost-Europa. Dank dat er zich meer dan 60 deelnemers hebben aangemeld, waaronder ook veel jongeren! Meer dan 25 presentaties zullen er worden gehouden.  Bid voor alle praktische zaken.

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2020/02/10/een-boog-in-de-wolken-als-teken-van-trouw/trackback/