21sep
Door: amk Aan: september 21, 2018 In: Bulgarije, Roma Reacties: 0

Een belangrijk aspect van mijn werk is de missionaire toerusting van lokale leiders. In toenemende mate worstel ik echter met een dilemma, zoals bij Radko, een bevriende Roma, die in de stuurgroep zit van een netwerk voor Roma kerken in Oost-Europa. Ook geeft hij leiding aan een zendingsorganisatie.

We bidden voor de opleiding van goede lokale leiders, zoals Radko, maar als ze dan beschikbaar zijn, en goed werk verrichten, dan blijken de kaders om hen financieel te steunen zo kwetsbaar te zijn, dat ze eigenlijk vast lopen.

Misschien is er een veranderende visie nodig onder westerse zendingsorganisaties van “reaching out to”, naar “reaching out through”, van “het bereiken van mensen”, naar “het bereiken van mensen door middel van lokale werkers”. Maar hoe structureel hier een weg in te vinden? Vrijwel altijd leveren ze zelf al een flinke eigen bijdrage, maar de schoorsteen moet ook roken. Het bepaalt me opnieuw bij de moeite van zeer capabele Oost-Europese leiders om financieel rond te komen.

Radko geeft seminars aan Roma gemeenten in Bulgarije, maar ook elders op de Balkan en in Duitsland. Vaak worden verblijfkosten vergoed, maar de reiskosten niet. Radko schrijft: “we hebben op dit moment 375 euro in kas, en daar moeten we onze zendingsorganisatie de komende maanden mee runnen. Maar er is eigenlijk tot het einde van dit jaar nog 950 euro nodig om seminars en toerustingsprogramma’s mogelijk te maken.

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2018/09/21/opleiding-van-lokale-werkers-maar-dan/trackback/