25feb
Door: amk Aan: februari 25, 2018 In: CEEAMS, Conferenties, Kroatie Reacties: 0

Drazen kende ik al jaren uit het IFES christelijk studentenwerk. We deelden een passie hoe binnen het veld van de missionaire toerusting de professionals, de „zendingswerkers” van vandaag, te leren om in hun beroep getuige te zijn van Christus: hoe artsen, docenten, juristen, zakenmensen, iets van Christus kunnen laten zien in hun dagelijks leven.

Daartoe hadden we in de zomer van 2017 een mini-symposium opgezet over dit thema. Met een groep predikanten, zakenmensen, en vertegenwoordigers van theologische opleidingen uit vijf verschillende landen dachten we na over hoe we hierin zouden kunnen samenwerken.

Een van de eerste stappen was om de relatie geloof en werk als thema te kiezen voor de jaarlijkse conferentie van het netwerk van missiologen in Midden- en Oost-Europa in febr. 2018. Drazen was uitgenodigd als een van de hoofdsprekers. Als een van de eersten, stuurde hij de samenvatting van zijn lezing, op 24 november 2017, gebaseerd op zijn dissertatie, met als titel: “Vijf hindernissen voor de integratie van geloof en werk in de Kroatische context en hoe die overwonnen kunnen worden.” Hij benadrukte de volgende punten: 1) Christenen worden in hun kerken niet geleerd hoe ze hun geloof op het werk kunnen uitleven, 2) mensen denken er niet aan om hun geloof in hun werk te integreren, 3) we leven in een liberale, seculiere samenleving met verschillende waarden, 4 ) er is een grote kloof tussen zondag (heilig) en de rest van de week (seculier), en 5) we zien niet veel voorbeelden van de integratie van Bijbelse waarden in het bedrijfsleven.

Begin december overleed Drazen plotseling. We zoeken naar wegen hoe zijn levenswerk voort te zetten.

 

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2018/02/25/vijf-hindernissen-voor-de-integratie-van-geloof-en-werk-in-de-kroatische-context/trackback/