30nov
Door: amk Aan: november 30, 2017 In: Conferenties, Hongarije, Kroatie, Osijek, Roma, Servie Reacties: 0

“Ik ben eigenlijk de enige van de Roma jongeren in onze stad, die dit nog niet is overkomen.” Sasa vertelt hoe het is met zijn neef Misa. Enkele dagen geleden werd hij door een groep van vier of vijf mannen enkele keren in zijn gezicht getrapt en kwam met flinke verwondingen in het ziekenhuis terecht. Uit wat we weten is de enige reden hiervan het feit dat hij Roma is. Misa is enkele maanden geleden vader geworden en geeft al vele jaren leiding aan het jeugdwerk en aan de muziekgroep van een bloeiende evangelische Roma gemeente in Leskovac, Servië, die in de jaren 90 ontstaan is.

De overgrote meerderheid van de ongeveer 10.000 Roma in Leskovac is Moslim. Bijna iedere tweede persoon in deze gemeente, die nu na dertig jaar evangelisatie werk meer dan 1000 leden telt, is tot geloof gekomen door de wonderbaarlijke genezing van iemand in de familie. Discriminatie van Roma is aan de orde van de dag, niet alleen in Leskovac, maar in vele plaatsen in Oost-Europa. Dit is regelmatig voorpaginanieuws. Veel minder bekend is de geestelijke opwekking die in vele plaatsen in Oost-Europa gaande is. (Lees meer)

Mede daarom werd recentelijk in Osijek een conferentie georganiseerd om meer inzicht te krijgen in hoe de Here aan het werk is onder de Roma. Ook om een bijdrage te leveren aan het doorbreken van de negatieve berichtgeving die vaak de media domineert. Barnabas, die ik enkele jaren geleden begeleidde bij het schrijven van zijn eindscriptie over het Roma werk in de Baptisten kerk in Hongarije, kwam ook, ook al werkt hij nu in Duitsland. En Pali, die ik ruim twintig jaar geleden voor het eerst ontmoette bij de opening van het zendingsinstituut. Ik zag er ook naar uit om Rici weer te ontmoeten. Ik leerde hem kennen toen hij een jaar lang iedere dag in de bibliotheek van het zendingsinstituut te vinden was, heel erg geïnteresseerd om te leren hoe het Evangelie door te vertalen in de Roma cultuur. Totaal bijna veertig deelnemers, uit acht landen, meer dan een derde Roma. En het was geweldig dat ook Sasa, die pas de eerste fase van zijn theologie studie afrondde, en zijn vrouw Jelena hielpen bij de organisatie, samen met het programma team.

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2017/11/30/conferentie-van-roma-christelijke-gemeenschappen/trackback/