07jun
Door: amk Aan: juni 07, 2017 In: CEEAMS, Oekraine Reacties: 0

“Eigenlijk heb ik een plaats nodig waar ik ongestoord kan studeren, zodat ik voortgang kan maken met mijn promotie studie.” Sinds 2012 is hij Rector van het Ukrainian Evangelical Theological Seminary (UETS), een interkerkelijke theologische opleiding. met ruim 300 studenten uit de Oekraine, Oost-Europa en Centraal Azie. Hij is ook bestuurslid van een vereniging van 56 protestantse theologische opleidingen in de voormalige Soviet Unie (EAAA), en bij CEEAMS. Daarnaast heeft hij een gezin en probeert hij voortgang te maken met zijn promotie studie aan de Vrije Universiteit. Eigenlijk geen wonder dat hij niet echt opschiet met zijn studie!

Deze zomer neemt Ivan Rusin, samen met 16 andere promotie studenten, deel aan het Osijek Doctoral Colloquium, een van de programma’s van het ETS Osijek Institute for Mission Studies (OSIMS), dat er opgericht is om studenten de gelegenheid te geven onder leiding van enkele mentoren, ongestoord te kunnen werken aan hun promotie studie. Ik geef mede leiding aan dit programma en ben ook mentor van Ivan Rusin en van andere studenten.

Het behalen van de doctor’s titel is voor Ivan Rusin belangrijk voor de erkenning door het Ministerie van Onderwijs van de Oekraine van de theologische opleiding waaraan Ivan is verbonden. Daarnaast worden de Protestantse kerken in de Oekraine meer serieus genomen door de Staat, als er leidinggevenden zijn met een doctor’s titel.

Studenten aan het UETS worden opgeleid voor leidinggevende taken in kerk en maatschappij, om anderen toe te rusten een zoutend zout en lichtend licht te zijn. Alleen al in 2014 studeerden er ruim 40 studenten af. Zij worden predikant, pastoraal werker, zendingswerker, of zijn werkzaam in het Christelijk onderwijs of als professionals in de maatschappij. Ivan Rusin staat bekend om zijn wijs leiderschap, en zijn sterke missionaire betrokkenheid. Zijn visie is om kerken in Midden- en Oost-Europa te helpen uit hun jarenlange isolement te komen en als open, missionaire gemeenten getuige te zijn in de maatschappij.

Trackback URL: https://annemariekool.org/nl/2017/06/07/ivan-rusyn-ua/trackback/