30nov
Door: amk Aan: november 30, 2017 In: Conferenties, Kroatie, Osijek, Roma, Servie Reacties: 0

“Ik ben eigenlijk de enige van de Roma jongeren in onze stad, die dit nog niet is overkomen.” Sasa vertelt hoe het is met zijn neef Misa. Enkele dagen geleden werd hij door een groep van vier of vijf mannen enkele keren in zijn gezicht getrapt en kwam met flinke verwondingen in het ziekenhuis terecht. Uit wat we weten is de enige reden hiervan het feit dat hij Roma is. Misa is enkele maanden geleden vader geworden en geeft al vele jaren leiding aan het jeugdwerk en aan de muziekgroep van een bloeiende evangelische Roma gemeente in Leskovac, Servië, die in de jaren 90 ontstaan is.

De overgrote meerderheid van de ongeveer 10.000 Roma in Leskovac is Moslim. Bijna iedere tweede persoon in deze gemeente, die nu na dertig jaar evangelisatie werk meer dan 1000 leden telt, is tot geloof gekomen door de wonderbaarlijke genezing van iemand in de familie. Discriminatie van Roma is aan de orde van de dag, niet alleen in Leskovac, maar in vele plaatsen in Oost-Europa. Dit is regelmatig voorpaginanieuws. Veel minder bekend is de geestelijke opwekking die in vele plaatsen in Oost-Europa gaande is.

Mede daarom organiseren we deze week in Osijek een conferentie om meer inzicht te krijgen in de Roma christelijke gemeenschappen, in hoe de Here aan het werk is onder de Roma, en om een bijdrage te leveren aan het doorbreken van de negatieve berichtgeving die vaak de media domineert. Barnabas, die ik enkele jaren geleden begeleidde bij het schrijven van zijn eindscriptie over het Roma werk in de Baptisten kerk in Hongarije, komt ook, ook al werkt hij nu in Duitsland. En Pali, die ik ruim twintig jaar geleden voor het eerst ontmoette bij de opening van het zendingsinstituut. Ik zie er ook naar uit om Rici weer te ontmoeten, die ik leerde kennen toen hij destijds een jaar lang iedere dag in de bibliotheek van het zendingsinstituut studeerde, heel erg geïnteresseerd om meer te leren over missiologie. Totaal bijna veertig deelnemers, uit acht landen, meer dan een derde Roma. En het is geweldig dat ook Sasa, die pas de eerste fase van zijn theologie studie afrondde, en zijn vrouw Jelena helpen bij de organisatie, samen met het programma team.